gundem / sosial / Səhiyyə / Cəmiyyət
1.08.2023, 15:15
Piylənmə və diabetə kiçik bir şans verir
Texas A&M AgriLife alimlərinin birgə araşdırmasına görə, qoz ləpəsinin gündəlik istehlakı piylənmənin və yağlı qaraciyər xəstəliyi və diabet kimi bir çox sağlamlıq probleminin qarşısını ala bilər.
Bağçılıq və qida elmləri professoru Luis Cisneros-Zevallos, - "Dünyada müasir cəmiyyətdə piylənmə və diabet sayı artır və yüksək yağlı pəhriz istehlakı tendensiyası həyat tərzi və genetik meyldən başqa əsas səbəblərdən biridir" - deyə bildirib.
Texas A&M Kənd Təsərrüfatı və Həyat Elmləri Kollecində Bağçılıq Elmləri Bölməsində və Kənd Təsərrüfatı Yoluyla Sağlamlığın İnkişafı İnstitutunda filial alimi - "İnsanlar daha sağlam seçimlər axtarırlar və biz indi pekanların istehlakçıların əllərində olan sağlam bir vasitə olduğunu göstərdik."
"DogruXeber.az" tamu.edu-ya istinadən qeyd edir ki, tədqiqatın baş müstəntiqi Cisneros-Zevallos MDPI-da “Yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanan siçanlarda disbiozu, iltihabı azaltmaqla və enerji xərclərini artırmaqla qozvə onun polifenolları piylənmə, qaraciyər steatozu və diabetin qarşısını alır” məqaləsini dərc etmişdir.
O, qoz ləpəsinin yüksək yağlı pəhriz istehlakına baxmayaraq, insanlara bədən çəkisini saxlamağa və diabetin qarşısını almağa kömək etdiyini izah edir.
Bağçılıq Elmləri Departamentinin rəhbəri, Ph.D. Amit Dhinqra bildirib ki, Cisneros-Zevallosun işi Amerika qitəsində qoz ləpəsinin yüksək qidalı olması ilə bağlı ənənəvi bilikləri dəstəkləyən elmi sübutlar təqdim edir.
“Dr. Cisneros-Zevallosun işi sayəsində biz indi bu qida faydasının əsasında hansı potensial mexanizmlərin dayandığını bilirik” - deyə qeyd edib.
- "Şöbəmiz davamlılıq, sağlamlıq və ərzaq təhlükəsizliyi sahələrinə diqqət yetirir və bu araşdırma bağçılıq bitkilərinin insan sağlamlığı üçün aktuallığını göstərir."
Pekan sağlamlıq faydaları təmin edir.
Tədqiqat tibb elmləri namizədi Claudia Delgadillo-Puga və Ph.D. İvan Torre-Villalvazo da daxil olmaqla, fənlərarası əməkdaşlıq qrupu tərəfindən Meksika Milli Tibb Elmləri və Qidalanma Salvador Zubiran İnstitutunda aparılıb.
Cisneros-Zevallos, tədqiqatçıların siçanlara pekan və yüksək yağlı pəhriz tətbiq etdiyini və pekanların enerji xərclərini artırdığını, disbioz və iltihabı azaldığını aşkar etdi. Tədqiqat, pekanların qaraciyər və skelet əzələlərində yağ toxumasının lipolizini və mitoxondrial oksidləşdirici metabolizmini modullaşdırdığını təsdiqləyib.
O, həmçinin tədqiqatda müşahidə edilən pekanların iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinin xroniki iltihaba və bir sıra geniş yayılmış xəstəliklərin inkişafına səbəb olan aşağı dərəcəli iltihabı azaltdığını qeyd edib.
Yeni funksionallıq pekanları birbaşa istehlak edilə bilən və ya artan funksional qidalar və pəhriz əlavələri bazarlarında istifadə edilə bilən super qida halına gətirir. İlkin hesablamalar, təxminən 130 funt ağırlığında olan bir insanın sağlamlıq faydalarına nail olmaq üçün gündə 22-25 pecan istehlak etməsidir.
Cisneros-Zevallos, birgə tədqiqatın pekanı daha da anlamaq üçün nəzərdə tutulmuş gələcək klinik tədqiqatlara səbəb olacağını deyib.
Cisneros-Zevallos,- "Tədqiqatlar üçün strategiyalar hazırlayarkən bu müşahidə əsasdır, biz qozun unikal funksiyaları haqqında nə qədər çox bilsək, daha sağlam məhsullar yaratmaq imkanları bir o qədər çox olar" - deyib.
- “Qoz Texas və ABŞ üçün iqtisadi və tarixi əhəmiyyətə malikdir və onların istehsalı fermerlərə sabitlik təmin edir. Bu iş pekandan yeni istifadə və məhsulların inkişafına kömək edəcəkdir.
Bu tədqiqat Texas Qoz Şurası, Texas Kənd Təsərrüfatı Departamenti və Texas A&M AgriLife-da Kənd Təsərrüfatı Yoluyla Sağlamlığın İnkişafı İnstitutu tərəfindən dəstəklənib.
DogruXeber.az
Nərgiz Elnurqızı